Storbritannien gør klar til at bruge forsvarets reserver til ”no deal”
Det britiske forsvar har udstedt en ordre, så reservister kan indkaldes og bistå med civile kompetencer ved en “no deal” Brexit.
Af Morten Fredslund
Fra den 10. februar kan personel fra den godt 30.000 mand store britiske styrke af frivillige reservister blive indkaldt for at assistere ved forberedelserne til et muligt kaotisk ”no deal”-scenarie.
Brugen af militærets reserver til ”no deal”-forberedelser og -assistance fremgår af en skriftlig meddelelse til parlamentet fra Mark Lancaster, der er minister for de væbnede styrker.
Formålet er at få »effektive og proportionerede nødplaner på plads til at afbøde de potentielle, umiddelbare effekter«, som ”no deal” kan have på »velfærd, sundhed og sikkerhed for britiske borgere og Storbritanniens økonomiske stabilitet«. Det skriver Jyllands-Posten, fredag.
Storbritanniens reservestyrker består dels af en regulær reservestyrke af 45.000 tidligere tjenestegørende soldater, der er forpligtiget til at kunne indkaldes i særlige situationer. Dels en reservestyrke på knap 30.000 af personer både med og uden tidligere tjeneste i de væbnede styrker. Hertil kommer også ca. 2.000 såkaldte sponserede reservister, hvor der er indgået en særlig aftale mellem det britiske forsvarsministerium og reservistens arbejdsgiver. Det gælder især indenfor områder som søtransport, logistik og drift af infrastrukturen.
26.219 reservister indsat
Storbritannien trækker ofte på reservister som støtte til de professionelle styrker. Blandt andet var godt 2.200 reservister indkaldt under OL i London i 2012 og fra 2003-2103 var 11.246 reservister udsendt til Irak, 10.926 til Afghanistan mens 318 gjorde tjeneste ifm. piratjagt i Den persiske Golf. I alt bistod 26.219 reservister de britiske stående styrker under operationer i perioden.
Ifølge Jyllands-Posten er varslingen om indkaldelse af reserverne denne gang illustrative for det aktuelle politiske kaos i Storbritannien, hvor et kaotisk ”no deal” rykker nærmere dag for dag. Og i nabolandet Frankrig besluttede man torsdag at aktivere sin plan for et ”no deal”-brexit og bruger 50 mio. euro (godt 370 mio. kr.) på bl.a. parkeringspladser, faciliteter til toldkontrol og 580 nye ansatte, herunder dyrlæger og toldpersonel.
Ifølge avisen skal de britiske reserver ikke bruges, fordi den stående hær ikke har soldater nok til ”no deal”-opgaven, men blandt andet fordi reservisterne som følge af deres civile job kan have særlige kundskaber, som man kan trække på. De kan f.eks. blive forbindelsesofficerer eller bistå i andre ministerier end forsvarsministeriet, hvis disse beder om det. Ordren gælder fra den 10. februar i år til den 9. februar næste år.
Et eventuelt ”No deal” frygtes at medføre kilometerlange lastbilkøer på grund af toldkontrol, og der er en risiko for mangel på livsvigtig medicin og visse typer af fødevarer.
Men tidligere i januar formåede transportministeriet ikke engang at gennemføre en test-trafikprop uden fejl. Kun 89 af 150 bestilte lastbiler dukkede op, og de kom også for sent ud at køre. Så en reservist med organisationstalent kunne måske være kærkommen i transportministeriet, mener Jyllands-Posten.
Premierminister Theresa May skal orientere Underhuset om sin plan B på mandag, og der skal stemmes den 29. januar.