Skarpe missioner i danske havne
Danske havne og APM Terminals spiller en central rolle, når USA’s væbnede styrker landsætter store mængder militært materiel og -køretøjer til amerikanske styrker i Europa.
De hurtigtgående fartøjer fra Marinehjemmeværnet eskorterede et af verdens største transportskibe til køretøjer, ARC Integrity, til kajen i Aarhus Havn ved middagstid den 7. maj. Endnu engang var det rækken af Aarhus Havns høje, gråblå bulk- og containerkraner, som var kaptajnens fixpunkt.
Da det 228 meter lange og godt 32 meter brede fragtskib var vel fortøjet, ventede opgaven med at få hundredvis af sandfarvede, amerikanske militærkøretøjer og -containere fragtet i land. Efterfølgende skulle de parkeres på et til lejligheden etableret Midlertidig Militært Område, MMO, på APM Terminals havneareal i Aarhus.
Det var tredje gang, at et stort antal amerikanske militærkøretøjer blev losset i Aarhus Havn. Men det bliver langtfra sidste gang. Hen over foråret har havnene i både Esbjerg, Aarhus og Kalundborg lagt kaj til Host Nation Support-opgaver (HNS), der nu betragtes som en af Hjemmeværnets kerneopgaver.
For adm. direktør i APM Terminals Nordic, Mikael Gutman er det helt naturligt, at APM Terminals yder støtte til de amerikanske militæroperationer.
“Det er andet år i træk, at vi har æren af at være værter for Host Nation Support for US Army og Forsvaret i Danmark. APM Terminals operer i både Aarhus og i Kalundborg. Det har derfor været meget naturligt, at vi også kunne tilbyde at løfte denne opgave i Kalundborg. Begge operationer er gået virkelig godt, og vi er stolte over at kunne løfte denne vigtige opgave for det danske Forsvar og NATO,” siger han.
Håndtering af specialgods
Mikael Gutman forklarer, at virksomheden for to år siden fik en henvendelse vedrørende muligheden for at anvende noget af APM Terminals areal til HNS-opgaver. Hos virksomheden har man bl.a. en rigtig god infrastruktur til de store skibe, der skal lægge til.
“Derudover har vi nogle utroligt dygtige medarbejdere, der ved, hvordan man håndterer specialgods. Det blev derfor besluttet, at vi ville frigøre et areal, så vi kunne støtte HNS-operationen,” fortæller Mikael Gutman og tilføjer:
“Vi har et meget kompetent team af medarbejdere, der er specialister i at løfte disse særlige typer af gods. Samtidig vil vi gerne lære af den måde, Forsvaret løser deres opgaver på, og på den måde adaptere nogle af Forsvaret arbejdsmetoder. Det er vigtigt for APM Terminals, at opgaven bliver løst i samarbejde med alle involverede parter.”
Tradition for støtte til forsvaret
APM Terminals er en del af A.P. Møller Mærsk, som har lang tradition for at bakke op om Forsvaret og dets aktiviteter. Efter Iraks invasion af Kuwait i 1990 og optakten til Operation Ørkenstorm traf Mærsk Mc-Kinney Møller ensidigt beslutningen om at tilbyde de amerikanske myndigheder garageplads på to af Maersk Lines kombinerede roll-on/roll-off containerskibe. Vederlagsfrit. Siden 1983 har Maersk Line Limited (MLL) haft aftaler med United States Navy om drift og operation af containerskibe.
“Det ligger i Mærsks DNA at støtte denne typer af opgaver, og det er med stor stolthed, at vi bistår Forsvaret og US Army i forbindelse med Host Nation-opgaverne. APM Terminals er desuden en del af Danmarks kritiske infrastruktur. Så en opgave som Host Nation Support, hvor vi både hjælper det danske Forsvar, det amerikanske militær og NATO med at få materiel ind og ud af havnen, er en utrolig vigtig samfundsopgave for os at løfte,” siger Mikael Gutman.
Ud over at A.P. Møller Mærsk traditionelt bakker op om Forsvarets engagement, har virksomheden også ry for at tiltrække medarbejdere med tilknytning til, eller fortid i, Forsvaret. Mikael Gutman er selv uddannet sprogofficer og har også været linjeofficer i Livgarden.
“Det er efterhånden 16 siden, at jeg skiftede det camouflagefarvede tøj ud med almindeligt arbejdstøj. Selv om der nu er gået en del år, har jeg stadig stor respekt og veneration for det danske Forsvar. Jeg mindes ofte dagene – og nætterne – med øvelser, masser af træning og udsendelser. Det var en god tid. Meget af det, jeg kan og gør i dag, lærte jeg i Forsvaret. For eksempel at det er bedre at have en 80 procent færdig plan til tiden end en fuldstændig færdig plan for sent”, siger Mikael Gutman.
Mange lighedspunkter
Mærsk har ry for at have mange ansatte, der har en baggrund i Forsvaret, eller som har tilknytning til Forsvaret som reserveofficerer.
“Forsvaret arbejder ligesom os ud fra nogle faste standarder og en klar kommandostruktur. Det passer rigtig godt på den måde, som man driver en terminal. I APM Terminals arbejder vi desuden ud fra LEAN-principper, som også går rigtig godt i hånd med den måde, Forsvaret arbejder på, siger Mikael Gutman og tilføjer:
“Den situationsbestemte ledelse, som man lærer tidligt i forsvaret, er også noget, jeg bruger hver eneste dag.”
Da den enorme agterluge på ARC Integrity går op, og de første amerikanske bæltekøretøjer begynder at rulle ned ad rampen, har bevæbnet, frivilligt personel fra Hjemmeværnsdistrikt Østjylland patruljeret på og langs kajen i timevis. De har også sørget for, at der ikke slipper uautoriserede civile biler ind på det Midlertidige Militære Område.
IT-konsulent i uniform
Blandt de frivillige hjemmeværnssoldater er 37-årige Mikkel Pedersen Kaas, som er på kajen for anden dag i træk. Mikkel har været medlem af Hjemmeværnet, siden han læste datalogi i Aarhus for 13 år siden. Civilt er han i dag på 10. år ansat som IT-konsulent hos Netcompany.
“Jeg er delingsfører i Hjemmeværnskompagni Eshøj, og vi bidrager rigtig mange steder. Men den største enkeltindsats lige nu er uden tvivl HNS-opgaverne. De er noget særligt, fordi de er skarpe. Vi er indsat med udrustning og ladt våben for at beskytte noget meget værdifuldt og vigtigt materiel. Så opgaven er skarp på sin hel egen måde, og som delingsfører er jeg nødt til at være med på HNS. Dels fordi det er en helt central opgave, vi skal løse, dels for at vise min tilstedeværelse sammen med folkene. Og ikke mindst for at holde mine operationelle kompetencer ved lige,” fortæller Mikkel.
Hans arbejdsplads er Netcompanys Aarhus-afdeling, hvor han bl.a. tager sig af en række kunde- og projektejerskaber, ligesom han rådgiver kunder inden for sit specialområde, energi og forsyning.
Fem dages frihed med løn
I løbet af hver HNS-opgave stiller et sted mellem 200 og 400 frivillige Hjemmeværnssoldater fra hele landet for at ‘tage vagten’ på skift på de Midlertidige Militære Områder. Som udgangspunkt bruger de frivillige egen ferie- og fridage og honoreres med tabt arbejdsfortjeneste.
Dog har en række større virksomheder indgået en støtteaftale med InterForce, der betyder, at virksomheden tilbyder medarbejdere fem dages frihed med løn ifm. frivillige tjeneste i Forsvaret, Hjemmeværnet eller det øvrige beredskab. Netcompany er blandt virksomhederne i aftalen om frihed med løn.
“Det betyder helt afgjort meget, at jeg kan stå her i uniform uden at skulle bruge af min optjente ferie eller frihed, da det nu er noget, der støttes af Netcompany. Især efter jeg har stiftet familie, og ferien gerne skal bruges sammen med børnene. Men det betyder også rigtig meget, at der ligger en anerkendelse i det, som måske ikke har været så eksplicit før. Nu kan det rigtig mærkes, at der bakkes op om os og de opgaver, vi løser i og for samfundet, siger Mikkel Pedersen Kaas.
Kæmpe respekt
I Aarhus var det primært hjemmeværnssoldater fra Hjemmeværnsdistrikt Østjylland, der stod for bevogtningen ifm. forårets Host Nation Support-opgaver på kajen i Aarhus. De mange bevæbnede hjemmeværnssoldater gjorde et stort indtryk på den administrerende direktør for APM Terminals Nordic.
“Jeg har en kæmpe respekt for, at så mange frivillige møder op på alle tider af døgnet og udfører et fantastisk, professionelt og vigtigt stykke arbejde med et kæmpe ejerskab. Jeg har talt med flere af hjemmeværnsfolkene og kan i den grad mærke deres engagement og stolthed over, og at de kan bidrage med deres kompetencer. Vi skal være stolte af og taknemmelige for det store stykke arbejde, som mange frivillige udfører i Danmark,” siger Mikael Gutman og tilføjer:
“En del af vores egne medarbejdere er aktive reservister, og det skal der være både plads og tid til. Det er meget vigtigt.”
Fakta: Hjemmeværnets frivillige
Samlet set brugte Hjemmeværnets 13.500 aktive soldater sidste år knap 2,4 millioner timer på frivillig tjeneste, hvilket svarer til cirka 178 timers tjeneste i gennemsnit per soldat. Ifølge Hjemmeværnets Årsrapport 2023 er det især uddannelsen af ukrainske soldater, voldsomt vejr og ikke mindst Host Nation Support-opgaverne, som de frivillige bruger kræfter på.
Læs også: Arktisk Basisuddannelse