Dansk kirurghold på plads i Irak
Et kirurghold på 12 personer primært hentet fra reservestyrken havde i denne uge første arbejdsdag på felthospitalet på Al Asad Air Base. Bidraget skal være udsendt i et halvt år.
Af Morten Fredslund
Det er første gang i mange år, at Danmark sender et helt kirurgteam afsted fra Forsvarets Sundhedstjeneste. Teamet, der består af en militær chef, fire læger, tre sygeplejersker, en radiograf og tre medics, er hovedsagligt hentet fra det civile sygehusvæsen, og har tegnet en reaktionsstyrkekontrakt med Forsvarets Sundhedstjeneste, FSU.
FSU har omkring 600 sundhedsfaglige personer i tjenestens reservestyrke, som er vital for sundhedstjenesten i Forsvaret, der udsender læger og sygeplejersker til stort set alle missioner, hvortil der er udsendt danske soldater og i forvejen ikke er adgang til lægebehandling af en vis kvalitet.
De forskellige sundhedsfaglige specialer i Reserven ved Forsvarets Sundhedstjeneste, FSU, tæller ud over læger og sygeplejersker også tandlæger, dyrlæger, fysioterapeuter, laboranter, medicoteknikere og radiografer.
Reserven er rygraden
»Reserven er vores rygrad. Det er reservepersonellet, der kommer med de faglige kompetencer fra deres civile job. Vores fastansatte læger og sygeplejersker mister deres kliniske kompetencer og bliver generalister, når de er hos os, da vi ikke har patienter, men soldater i Forsvaret. Men i de skarpe missioner er der brug for specialister med helt særlige spidskompetencer inden for eksempelvis krigskirurgi. Og det personale må vi derfor hente udenfor hegnet hos det civile sundhedsvæsen,” siger stabschef ved FSU, Bo E. Engelbreth i InterForce News nr. 2/2018, hvor der blev sat fokus på civilt sundhedspersonel på rådighedskontrakt.
Det danske kirurgteam vil det næste halve år samarbejde med de hollandske og amerikanske læger, sygeplejersker og medics, der bemander felthospitalet på Al Asad Air Base, som en del af Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve.