Forsvaret og erhvervslivet mødtes i Arbejdermuseet
InterForce Region Hovedstadens populære og traditionsrige Stærekassemøder var i år flyttet til de smukke og historiske rammer på Arbejdermuseet i centrum af København.
Møderne forløber efter traditionen over to dage: Den første dag mødes Forsvarets chefer og ledere med erhvervslivets direktioner. På andendagen mødes erhvervslivets topledelse med Forsvarets øverste chefer.
I år var temaet ”God ledelse af køn. Diversitet og inklusion er forretningskritisk og afgørende for succes. Men hvorfor er det så svært?”
Sammen om Danmarks sikkerhed
Gæsterne blev ved indgangen budt velkommen af formand for InterForce Region Hovedstaden, Martin Bøge Mikkelsen, og regionens militære koordinator, oberst Peer Sander Rouff. Velkomsten blev akkompagneret af musik af Den Kongelige Livgardes Tamburkorps.
Begge aftener blev indledt med, at moderator Thomas Juul-Dam, partner hos Primetime, gav en kort introduktion til Arbejdermuseet. Herefter bød Martin Bøge Mikkelsen velkommen og gav en introduktion til InterForce og dets rolle som brobygger mellem Forsvaret, Hjemmeværnet, beredskabet og det civile erhvervsliv. En brobygning, som på grund af de udfordringer, vi står overfor i verden, er yderst aktuel.
Formanden understregede, hvor stor betydning det har, at danske virksomheder samarbejder med Forsvaret og beredskabet om at give deres medarbejdere, der gør frivillig tjeneste i Forsvaret, Hjemmeværnet og beredskabet, fri til at gøre tjeneste i uniform, når det er foreneligt med virksomhedens tarv. For Forsvaret, Hjemmeværnet og beredskabet er dybt afhængige af disse frivillige og reservisters indsats i tilfælde af katastrofer, kriser eller krig.
Den svære inklusion
Tirsdagens første oplægsholder var Stabschefen for Hærkommandoen, oberst Mikkel Enemark Olsen. Hans direkte og ærlige svar på, hvorfor det er svært med diversitet i Hæren, var, at Hæren i 400 år har været skabt af mænd, bemandet af mænd, med henblik på at slå mænd ihjel. Det afspejles i kønsbalancen i dag.
Obersten fortalte om samarbejdet med bl.a. KVINFO om at sætte fokus på vilkårene som kvindelig ansat i Hæren. Hans budskab var, at det er cheferne, der skal drive udviklingen og kulturforandringerne for at tiltrække flere kvindelige ansatte: At skabe mere diversitet og inklusion i Hæren kræver en stor indsats, hvor Hærens ledelse må lytte, være nysgerrige og gentænke deres forståelse af ledelse.
Herefter var det den administrerende direktør for CGI Danmark, Maiken Lykke, der fik ordet. CGI er en af verdens største leverandører af konsulentydelser og services inden for it og forretningsrådgivning. Maiken Lykke fremhævede, at diversitet skaber synergi, der i sidste ende skaber resultater. Hun slog fast, at hun i dag er tilhænger af, at der sættes mål for kønsbalancen på de danske arbejdspladser, og at det er nødvendigt med regulering. For hun har erkendt, at uden regulering går det simpelthen for langsomt.
Det er ikke nok med flot formulerede mål om diversitet og inklusion. Skal man nå i mål, kræver det handling og ledelse. Mænd og kvinder er forskellige, og skal vi for alvor skabe en bedre diversitet på arbejdspladserne, kræver det ifølge direktøren nye måder at lede på og nye måder at arbejde med medarbejdernes karriereudvikling på.
Herefter var der gode og inspirerende drøftelser ved bordene, hvor synspunkter, erfaringer og argumenter skabte en koncentreret, men samtidig afslappet og jovial atmosfære. Her stod det klart, at både i Forsvaret og i mange civile virksomheder er der er stort uudnyttet potentiale, som er vi er nødt til at udnytte bedre, end vi gør i øjeblikket. Nogle af gruppernes synpunkter blev delt i plenum til fælles inspiration via Thomas’ gode moderering.
Opgør med vanetænkning
Onsdag var det efter velkomsten Chefen for Forsvarsstaben, generalløjtnant Kenneth Pedersen, der gav aftenens første debatindlæg.
Generalløjtnanten fortalte, at man i Forsvaret har ca. 25% kvindelige værnepligtige, men kun ca. 10% fastansatte kvinder. Det tal arbejder man målrettet på at gøre højere. For som generalen fremhævede ud fra egne krigserfaringer, skaber Forsvaret simpelthen bedre løsninger og får en bedre kampkraft med enheder med større diversitet.
Herefter var det direktøren i BankInvest, Lotte Månsson, der gav et indspark i aftenens debat. Lotte Månsson talte ligesom direktøren for CGI Danmark om, hvordan ægte inklusion og diversitet i virksomheder direkte kan aflæses positivt på bundlinjen. Men også om, hvordan inklusion og diversitet ikke bare må blive en overfladisk tjekliste, hvor man bevidst ansætter medarbejdere af forskellige køn og etnicitet og tror, at det er gjort med det.
Ægte inklusion kræver, at man formår at rumme dem, der ikke er som alle andre i virksomheden, og at man tør udfordre sin vanetænkning og sine fordomme.
Som afslutning gav Lotte Månsson erhvervslivets og Forsvarets chefer tre gode råd: 1) Diversitet og inklusion skal komme oppefra fra virksomhedens topledelse og nedefter; 2) Som leder skal du tale sidst og veje dine ord. Chefer er vant til at tage ordet, men skal vænne sig til at være mere lyttende, inden de til sidst skal træffe de nødvendige beslutninger; 3) Vær gavmild med dit netværk. Det er bydende nødvendigt for inklusionen og diversiteten i virksomheden, at du hjælper dine dygtige medarbejdere ved at introducere dem i dit netværk.
Pris til Region Hovedstaden
En meget væsentlig del af Stærekassemøderne er netop muligheden for at netværke. Begge møder blev derfor afsluttet med en let anretning. Herefter gik snakken mellem de mange militære og civile deltagere.
En anden vigtig tradition i Stærekassemøderne er uddelingen af årets InterForce Award. Onsdag blev årets InterForce Award uddelt til Region Hovedstaden af oberst Peer Rouff og modtaget på Region Hovedstadens vegne af direktøren for Center for HR, Kirstine Vestergård Nielsen.
Region Hovedstaden er en af Danmarks største administrative enheder med mere end 40.000 ansatte. I 2023 blev Region Hovedstaden en medlemsvirksomhed hos Interforce, hvor de markerede deres engagement ved Uniform på jobbet-dagen med et arrangement på Rigshospitalet. Dette initiativ har siden ført til et tæt strategisk samarbejde med Interforce, hvor opbakningen til Reservestyrken er blevet udbredt på regionens mange arbejdspladser.
Region Hovedstaden har vist en forbilledlig indsats ved at give deres ansatte i Reservestyrken – herunder læger, sygeplejersker, paramedicinere og administrative medarbejdere – fuld støtte til både uddannelse og udsendelser.
Derudover har Region Hovedstaden afholdt møder med hospitalsdirektionerne for at sikre, at det eksekverende led også er motiveret til at støtte Reservestyrken.
Samarbejdet med en organisation af denne størrelse har været særdeles positivt, og Region Hovedstaden vil også i 2024 deltage i Uniform på jobbet-dagen, hvilket viser deres fortsatte engagement. Denne store indsats for dansk forsvar og beredskab gjorde, at regionen blev tildelt årets Interforce Award.
Tappenstreg til afgang
Traditionen tro blev møderne afsluttet med tappenstreg, hvor Den Kongelige Livgardes Tamburkorps akkompagnerede deltagerne ud af Arbejdsmuseets flotte fællessal.
InterForce Region Hovedstaden vil gerne endnu engang takke oplægsholderne for inspirerende oplæg og facilitator Thomas Juul-Dam for at lede alle godt igennem oplæg og debatter.
Der skal også lyde en tak til eventkoordinator May-Britt Nissen for at sørge for at alt det praktiske. Endelig skal der lyde en tak til Den Kongelige Livgardes Tamburkorps for at skabe en fantastisk stemning.