Danmark får grønt lys til milliardindkøb af missiler
En forhåndsgodkendelse fra USA betyder, at søværnets tre fregatter fra næste år og frem til 2023 udrustes med SM2 luftværnsmissiler.
Af Morten Fredslund
USA har forhåndsgodkendt en ordre på knap 50 missiler til de danske fregatter, skriver flere medier med reference til et Ritzau-telegram.
Det fremgik af det nye forsvarsforlig fra januar, at “et antal” af netop denne type missiler skulle indkøbes, mens der samtidig sættes gang i forarbejdet til, at Danmark også køber det mere moderne SM-6 samt nogle særlige præcisionsmissiler.
SM2-missilet er et offensivt missil, der er produceret til at nedskyde fly samt visse typer af helikoptere og krydsemissiler. I nogle tilfælde kan det også bruges til at angribe andre skibe. Rækkevidden er på mellem 300 og 400 kilometer.
Prisen er 152 millioner dollar svarende til en milliard danske kroner, oplyser det amerikanske forsvarsministerium ifølge Ritzau. Prisen kan dog ende med at blive lavere, når missilerne leveres.
Otte år med tomme missilrør
Missilerne skal bruges på søværnets tre danske fregatter. De har siden søsættelsen i 2010 har sejlet rundt med tomme missilrør, og chefen for marinestaben, kontreadmiral Torben Mikkelsen, ser da også frem til at få det nye isenkram.
“De missiler er meget vigtige og vil gøre, at vi kommer i en helt anden liga. Man kan sige, at fregatterne hidtil i kraft af sensorer og radarer har haft øjnene til at se langt, men kun våbnene til at forsvare sig selv. Nu får de missiler til at beskytte større flådestyrker og kystnære landområder,” siger han ifølge fyens.dk.
Sideløbende med indkøbet af SM2-missilerne skal det undersøges, om Danmark også skal indkøbe det længererækkende og mere moderne SM-6-missil. SM6-missilet har en rækkevidde på omkring 500 kilometer, og det kan ligesom SM2 nedskyde fly og krydsermissiler. Men også ballistiske missiler, der flyver væsentligt højere, kan skydes ned, når de er indenfor atmosfæren.
Både SM2- og SM6-missilerne vil kunne affyres fra de danske fregatters nuværende missilaffyringsramper.