Ekstraordinær oplevelse ved Fighter Wing Skrydstrup
En større gruppe InterForce-medlemmer fik d. 16. november en helt unik oplevelse:
De kom nemlig med ind bag hegnet og fik en rundtur på Fighter Wing Skrydstrup. Inklusive et foredrag om F-35-kampflyets kapaciteter, indblik i de helt nyopførte campusfaciliteter og muligheden for at se det spektakulære F-35-kampfly helt tæt på.
Deltagerne, som kom fra alle InterForce-regioner, var blevet inviteret til særarrangementet i anledning af, at de første F-35-kampfly ankom til Danmark i oktober. Arrangementet blev afholdt af InterForce Region Syddanmark i samarbejde med Fighter Wing Skrydstrup.
Topmoderne campus
Aftenen blev indledt med et oplæg om det nye campus, der er blevet bygget specielt til F-35-kampflyene. Deltagerne fik et indblik i, hvordan hele den nye facilitet er bygget op som et velsmurt maskineri, der skal understøtte implementeringen og på sigt driften af de nye F-35-kampfly. Dernæst blev gæsterne guidet gennem faciliteterne og fik et kig bag kulisserne på basen.
Fighter Wing Skrydstrups nye campus imponerer ikke kun med sine moderne faciliteter, men også med sit arkitektonisk elegante design. Med briefingrum, undervisningslokaler, teknisk avancerede kontrolcentre og enorme hangarer sætter Fighter Wing Skrydstrups campus en ny standard for træning og operationer i Flyvevåbnet.
Dialog om sikkerhedssituationen
Efter oplæggene fik deltagerne mulighed for at stille spørgsmål og få et overordnet indblik i nogle af Fighter Wing Skrydstrups strategier for at møde nutidens komplekse sikkerhedsudfordringer.
Det førte blandt andet til en snak om Danmarks donation af F-16-kampfly til Ukraine og uddannelse af ukrainske piloter. Fighter Wing Skrydstrup delte indsigter om det strategiske samarbejde og Danmarks engagement i at støtte Ukraine i deres forsvarsstrategi. Derudover blev der snakket om, hvordan støtten til Ukraine påvirker prioriteter og kapaciteten for det danske Flyvevåben ift. implementeringen af de nye kampfly.
Det nye F-35-kampfly
Det var tydeligt fra starten af besøget, hvad trækplasteret til arrangementet havde været. Eksperter fra Fighter Wing Skrydstrup præsenterede F-35’ernes tekniske egenskaber, missionsevner og deres betydning for Danmarks nationale forsvar. Og i lokalet var der en tydelig forventningsfuld stemning for at komme til at se hovedattraktionen.
Få personer får lov til at se F-35-kampflyene tæt på, men på denne kolde novemberaften fik deltagerne mulighed for netop det. Som en del af rundvisningen blev deltagerne iført gule refleksveste og gik over mod de enorme hangarer. Indenfor i hangaren stod et af de første F-35 kampfly, Forsvaret fik leveret i oktober 2023. Forsvaret har indtil videre købt 27 F-35-kampfly, som bliver leveret inden 2027. De 21 skal have base i Danmark, mens de restende skal have base i USA til uddannelse af fremtidens danske piloter.
Flyet er forbløffende stort og er udformet kunstfærdigt med kurver for at minimere radarsignatur. Gæsterne kunne komme så tæt på, at de næsten kunne røre ved det avancerede maskineri. Synet af flyet gav anledning til en lang række opfølgende spørgsmål fra de tydeligt imponerede gæster til rundviserne fra Fighter Wing Skrydstrup om flyets kapaciteter og udformning.
Det var en enestående mulighed for at få en nærmere forståelse af de avancerede teknologier, der i fremtiden skal udgøre rygraden i Danmarks luftkapacitet.
Afrunding med middag
Efter en dag fyldt med indsigter og oplevelser blev besøget afrundet med en middag i kantinen på det nye campus. Det gav ikke bare deltagerne mulighed for at få lidt mad i maven inden hjemturen, men også for at fortsætte snakken i mere afslappede omgivelser.
Besøget gjorde tydeligt indtryk på deltagerne, der forlod med en dybere forståelse af Danmarks forsvarsindsats og et værdifuldt indblik i de avancerede faciliteter, der skal drive Danmarks luftkapacitet ind i fremtiden.
Læs også: Støttevirksomheder hos InterForce