Kronprinsen indvier dansk NATO-repræsentations nye hovedkvarter
Kronprins Frederik var tirsdag med til at indvie den danske repræsentation i NATOs nye hovedkvarter i Bruxelles
Af Morten Fredslund
Med det kongelige besøg blev indvielsen af den danske repræsentation i NATO på sjette sal i alliancens nye hovedkvarter i Bruxelles officiel.
De nye lokaler giver et frisk pust til den vigtige alliance, lyder det fra Kronprins Frederik.
”I de gamle bygninger var det svært at fornemme, at man var verdens stærkeste militæralliance. Men når man træder ind i denne bygning, er det næsten som at være med i en Star Wars-film med små robotter, der piber rundt på gulvet,” sagde kronprinsen ifølge Ritzau under sit besøg.
Inden kronprinsen officielt erklærede repræsentationen for åben, deltog han sammen med NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, i en kransenedlæggelse ved en mindesten skænket af Danmark til ære for faldne soldater i NATO-missioner. Det blev efterfulgt af et minuts stilhed.
Ifølge Ritzau er Danmark ikke det eneste land, som har doneret mindesmærker til det nye hovedkvarter. USA har doneret et stykke af World Trade Center, mens et stykke af Berlinmuren er blevet doneret af Tyskland.
19 år undervejs
Det var tilbage i 1999, at NATO’s stats- og regeringscheferne ved topmødet i Washington besluttede, at NATO skulle have et nyt hovedkvarter. Det daværende hovedkvarter fra 1967 var oprindelig ment som en midlertidig løsning, og kunne ikke længere levere de faciliteter som forsvarsalliancen har behov for.
Arbejdet blev indledt i 2005, selve opførelsen begyndte i 2009 og bygningen er indviet i år.
Det imponerende milliardbyggeri på 250.000 kvadratmeter består primært af glas og stål og skal rykke Nato ind i det 21. århundrede. Det nye hovedkvarter kan rumme 1500 personer fra de nationale delegationer, 1700 internationale stabs- og militære ansatte, 650 personer tilknyttet NATOs agenturer samt op til 500 daglige gæster.
Det nye NATO hovedkvarter er designet således at reflektere NATO’s kerneopgaver. Eksempelvis har NATO’s nye hovedkvarter mødelokaler, der har plads til alle samarbejdspartnere og internationale organisationer, som deltager i NATO’s aktiviteter.
Danmarks faste repræsentation ved NATO omfatter DANATO, der er Danmarks politiske repræsentation i NATO og DAMIREP, der er Danmarks militære repræsentation i NATO’s hovedkvarter. Samlet tæller repræsentationen ca. 35 civilt- og militære ansatte.