Med InterForce i bunkeren REGAN Vest
Tekst: Friederike Felbo
Fotos: Henning Jespersen-Skree, Flyvevåbnets Fototjeneste Nord
Dybt under en kridtbakke i udkanten af Rold Skov går 45 repræsentanter fra medlemsvirksomheder i Interforce målrettet rundt i smalle, flagermusbesatte gange. De befinder sig 60 meter under jorden.
Guiden, for sådan en skal man have hernede, fører dem stedkendt gennem gange og lokaler, som engang var tiltænkt nøglepersoner fra blandt andet Udenrigsministeriet, Efterretningstjenesten og Kongehuset.
Stedet er Regeringsanlæg Vestdanmark, bedre kendt som REGAN Vest. Herfra skulle regeringen lede landet, hvis der udbrød en atomkrig.
I dag er det atomsikrede underjordiske anlæg omdannet til et museum med daglige rundvisninger i de lange, smalle gange.
Danmarks sikkerhed
På en måde giver netop disse menneskers besøg rigtig god mening på netop dette sted i Danmark. For bunkeren blev bygget med Danmarks sikkerhed for øje, og medlemmerne af Interforce har med deres medlemskab også tilkendegivet, at nationens sikkerhed ligger dem på sinde.
”Vi er en del af det danske samfund, og jeg synes, det er en helt naturlig ting, at virksomheder og erhvervsliv støtter op omkring Forsvaret og især omkring de frivillige”, siger Niels Henrik Olesen. Han er administrerende direktør i firmaet Trusted A/S, som er en af de mange virksomheder, der er med til arrangementet.
”Det er jo en form for give-and-take: Har man en medarbejder, der går op i Forsvaret og går til soldat, så ved man også, de har nogle færdigheder. De kan tage ansvar og klare ting under pres. Så jeg ser det som et stort plus”, siger han.
Fri til tjeneste
Nogle firmaer er med til et Interforcearrangement for første gang denne aften. Det gælder blandt andet Starkad Vagt og Sikkerhed. For firmaets stifter Frank Mikkelsen er det helt oplagt at være medlem af Interforce:
”En del af de folk, vi har ansat, har militær baggrund. Det vil sige, at de til tider er aktive i Reserven og Hjemmeværnet. Så synes vi, det er ganske fornuftigt, at de kan få lov at gøre tjeneste, hvis der er behov for det.”
Arrangementet byder ikke alene på rundvisning i bunkeranlægget, men også på oplæg om ny droneteknologi, kriseledelse og Siriuspatruljens arbejde.
Kriseberedskab
Da Regionsambassadør Per Bøch Andersen runder aftenen af, er der flere gode ting, Frank Mikkelsen tager med hjem fra aftenens oplæg:
”Jeg synes, det har været fremragende og utroligt spændende. Både det at se REGAN Vest og så de oplæg, vi har været til. Særligt kriseberedskabet synes jeg har været rigtig spændende, da det taler ind i noget af det, vi arbejder med i vores virksomhed. Men også fordi det er noget, vi kan lære noget af.”